Valtio ottaa kohta pankkitilisi haltuunsa

 

Suomenmaa kertoo, että Suomeen rakennetaan varajärjestelmä siltä varalta, että maksamisjärjestelyjä ei voida käyttää vakavien häiriöiden vuoksi. 

 

“Suunnitelma on, että jos pankki kärsisi pitkäaikaisesta vakavasta toimintahäiriöstä, voitaisiin sen asiakkaiden tili- ja korttipalvelut hoitaa tehtävää varten perustettavassa huoltovarmuustilijärjestelmässä. Huoltovarmuustilijärjestelmä tarjoaisi keskeiset päivittäismaksamisen palvelut pankin puolesta väliaikaisesti ja asiakas pysyisi vanhan pankkinsa asiakkaana. JOS varajärjestelmä otettaisiin käyttöön, voisi häiriöstä kärsivän pankin asiakas tehdä eurotilisiirtoja omalta pankkitililtään ja vastaanottaa maksuja. Maksuja voisi tehdä debit-korteilla, mutta luottokorttimaksut eivät olisi mahdollisia. Käteistä voisi nostaa ainakin sellaisista automaateista, joiden järjestelmät ovat Suomessa.”

 

Artikkeli kertoo, että viranomaiset ovat seuranneet rahoitusalan turvallisuustilannetta kevään ajan tiiviisti eivätkä ole havainneet mitään poikkeavaa. Alan yksittäiset toimijat ovat varautuneet hyvin esimerkiksi kyberhyökkäyksiin.

 

Mutta artikkelin lopetus kertoo: “Perustettavan huoltovarmuustilijärjestelmän ohella kokonaisuuteen kuuluu muun muassa pankkien välisen maksuliikenteen turvaaminen.”

 

Toisin sanoen, hyvä ystäväni, aletaanpas valmistautua. Sillä tuosta kaikesta päätellen on tulossa todella erikoinen kyberhyökkäys: sen sijaan että jonkun pikkupankin tietojärjestelmäsotkuun tässä valmistauduttaisiin, ollaankin tekemässä kehykset kaiken pankkitoiminnan kattolaitokselle. Ja sen sijaan että kyberhyökkäys lamaannuttaisi aivan kaiken pankkitoiminnan, tilitietoineen, niin tämä erikoinen kyberpöpö vain pysäyttää pankkien itsensä rahaliikennetoiminnan sinulle – mutta kuitenkin ne näemmä pystyvät toimittamaan sinun tiliesi tiedot “KGB:lle”. Muutoinhan voisit, luvatusti, mm. nostaa niistä pankkiautomaateista rahaa ilman vastinetta …

 

Just. Minäpäs helpotan KGB:n työmäärää osaltani: haen rahani jatkuvasti pois.

 

“Hauskuudeksi ateria laitetaan, ja viini ilahuttaa elämän; mutta raha kaiken hankkii” (Saarn. 10:19)

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu