Sri Lankan lapsimarttyyrit

 

Nyt kun pöly on jo laskeutunut Sri Lankassa, ja uusia alkuja otetaan, ihmetystä edelleen herättää se todellisuus, jossa tässä maailmassa elämme.

 

Iskujen aikaan nettimaailma kihisi: voisi kuvitella että kaikkien google- ym. hakujen keskiönä olisi ollut tuo karmea tapahtumasarja. Mutta ei. Verrattuna kaikkiin ko. Sri Lanka- hakuihin, eräs toinen tapahtuma keräsi seitsemän (7) kertaa enemmän hakukertoja. Mikähän?

 

No, eräs rakennus vähän paloi Ranskassa. Kukaan ei kuollut ja muutoinkin henkilövahingot jäivät enemmän tai vähemmän välillisiksi. Joskin rakennuksen katolla olleet ”pirupatsaat” – khimairat (demoniset hybridit, risteytykset) ja gargoilit (demonit) ilmeisesti ainakin vähintään pahoittivat mielensä savukaasuissa – näitähän kirkkojen katoilla tietysti ja ymmärrettävästi enimmäkseen on(ko)(?).

 

Mutta nyt täsmätodiste siitä, että kansainvälisen tiedottamisen osalta elämme siinä elokuvan Matrixissa. Sillä uskallan väittää, että se mitä seuraavaksi kerron, on täysin uutta tietoa suurimmalle osalle lukijoista:


Iltalehti kertoi sankari-isästä, joka uhrautuvalla toiminnallaan oli estänyt ehkä satojen lisäkuolleiden syntymisen. Artikkeli päättyi tarkennukseen: ”Juttua korjattu 27. huhtikuuta 2019 klo 17.32: Vaihdettu sana ”sunnuntaikoulu” sanaksi ”pyhäkoulu”.”

 

Kiitos, Iltalehti – sillä juuri tämä pyhäkoulu jää marttyyrien historiaan yhtenä suurimmista uhrauksista.

  

Monissa pyhäkouluissa kysytään ikäänkuin uskon rakentamiseksi ja harjoitukseksi, “kuinka moni olisi valmis jopa kuolemaan Kristuksen tähden?”. Näin kysyi myös pyhäkoulun opettaja kyseisenä pääsiäisaamuna Sri Lankassa. Jokainen lapsista nosti velvollisuudentuntoisesti kätensä.

 

Muutama minuutti myöhemmin tämä srilankalainen pyhäkoululuokka siirtyi Zion Church’in pääjumalanpalvelukseen mukaan, ohittaen eteispihan jossa vieras mies jututti seurakunnan johtajia. Mies oli havainnut, ettei lähistöllä olleessa katolisessa kirkossa, itärannikon Batticaloassa, ollut pääsiäisaamun messua, ja kyseli milloin palvelus alkaisi täällä. Hän tiedusteli parantamispalveluksesta.

 

Silminnäkijöiden mukaan mies hikoili todella runsaasti. Pastori pyysi häntä ottamaan reppunsa selästään. Seuraavaksi räjähti — monet sisällä olijoista luulivat sitä generaattoriksi.

 

Puolet pyhäkoululaisista kuoli heti paikalla.

 

“Kaikki lapset olivat vastanneet opettajansa kysymykseen nostamalla kätensä ylös, ja he osoittivat reippaan omistautumisensa Jeesukselle sytyttämällä symbolisen kynttilän,” muisteli seminaarin johtaja. “Niin monelle niistä lapsista, se oli heidän viimeinen ylistystekonsa Jumalalle.”

 

Lopulta vähintään 26 Kristuksen palvelijaa—mukaanlukien 16 lasta—kuoli ja 100 vammautui Zion’issa, mikä on karismaattinen seurakunta kuuluen Fellowship of Free Churches in Sri Lanka- kirkkokuntaan.

 

 

Mutta näinhän se menee: ne asiat, jotka katsotaan kansalle tärkeäksi, pääsevät kyllä päivittäin lööppeihin – olivat ne sitten hatusta temmattuja tai muuten sumutusta (vrt. ilmastovouhotus). Mikäli kristitty siirretään väkivaltaisesti tästä ajasta ikuisuuteen, nähdään se melkein helpotuksena – vaikka kyseessä olisi pieni lapsi. Mietipä sitä että 70% suomalaisista kuuluu ev lut kirkkoon: jo perusmatematiikka osoittaa kyseessä olevan kiinnostavan kohderyhmän journalismille. Mutta faktojen ja totuuden sijasta sille syötetäänkin kaikkea näennäistärkeää - ja suoraa valhetta.

 

Mutta ”se” ei tästä parane – vaan pahenee, sillä nuo iskutkin ovat osa Kristuksen mainitsemien synnytystuskien alkua; tuskien jotka kiihtyvät ja voimistuvat. Tarkistapa siksi oma ”kompassisi”: millä puolella ”maailmaa” olet (Room. 8:9).

 

”Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä."” (Luuk. 21:28).

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu