Romahdus käynnistymässä (?)

 

Vahvasti huhutaan että Credit Suisse on jo ilmeisesti nurin. Eli 1,5 biljoonaa lennähtänyt taivaan tuuliin … eikä siinä ainoa domino kaatumassa:

 

Amerikkalaiselta Daisy Lutherilta hyvä setti meille eurooppalaisille: Kuinka energiakriisi kiihdyttää ruokakriisiä:

 

Elinkustannukset nousevat vain ylöspäin. Kaikkia ovat koskettaneet pilviin kiihtyvä inflaatio, korkeat polttoaineiden hinnat ja tiettyjen tarvikkeiden saatavuus. Ja nyt olemme valtavan energiakriisin edessä. Olemme nähneet merkkejä jo jonkin aikaa, mutta teoriasta tulee nopeasti todellisuutta.

 

Energian hinnat Euroopassa ovat nousseet huimaaviin korkeuksiin, jolloin jotkut ihmiset joutuvat maksamaan jopa 10 000 dollarin arvoisia laskuja. Ja Yhdysvallatkaan ei ole koskematon. Sähkön hinnat ovat jo nousseet täällä. Anekdoottisesti oma syyskuun sähkölaskuni oli kaksinkertainen elokuun laskuun verrattuna, vaikka käytin vähemmän energiaa. Tämä nousutrendi on yleistymässä, jos tulevien meilien postilaatikkoni on merkki siitä.

 

Mutta se ei vaikuta vain välttämättömien palvelujen, kuten lämmityksen ja ruoanlaiton, hintaan. Myös ruoan hinta ja saatavuus ottavat osumaa. Meillä on kohta ruokakriisi.

 

Valmistajilla ei ole varaa tuottaa ruokaa.

 

Kaikkialla maailmassa valmistajat lopettavat tuotantoaan taistellakseen energian hintaa vastaan. Ja maailmassa, jossa jo nyt on pulaa ruuasta ja tyhjiä hyllyjä, tämä on valtava isku.

 

Eräs ruotsalainen lähde kertoo minulle, että kaksi suurta kasvihuonetta on ilmoittanut lopettavansa tuotannon talveksi energian hintojen vuoksi. Ja vaikka minulla ei ole linkkejä erityisesti Ruotsiin, Reuters raportoi, että myös muut valmistajat Euroopassa tekevät näin.

 

Pohjois- ja Länsi-Euroopassa vihannesten tuottajat harkitsevat toimintansa keskeyttämistä Euroopan energiakriisin aiheuttaman taloudellisen iskun vuoksi, mikä uhkaa entisestään elintarviketoimituksia...

 

Nousevat sähkön ja kaasun hinnat vaikuttavat lämmitetyissä kasvihuoneissa talven aikana kasvatettuihin viljelykasveihin, kuten tomaatteihin, paprikoihin ja kurkkuihin, sekä niihin, jotka on säilytettävä kylmässä, kuten omenat, sipulit ja endiivit...

 

Eurooppalaiset maanviljelijät varoittavat pulasta. Odotettu isku tuotantoon ja hintojen nousu tarkoittaa, että supermarketit siirtyvät hankkimaan lisää tavaroita lämpimämmistä maista, kuten Marokosta, Turkista, Tunisiasta ja Egyptistä.

 

Nousevat kaasun hinnat ovat suurimmat kustannukset kasvihuoneissa viljeltyjen vihannesten viljelijöille, maanviljelijät sanoivat. Samaan aikaan kaksi ranskalaista maanviljelijää, jotka uusivat sähkösopimuksensa vuodelle 2023, sanoivat, että heille noteerataan yli kymmenen kertaa korkeammat hinnat kuin vuonna 2021.

 

Hollannin suuri säilykkeiden ja muiden säilykkeiden toimittaja HAK on ilmoittanut sulkevansa tuotannon vuoden kylmimmän osan aijaksi energiakustannusten vuoksi.

 

HAK, suuri säilykkeiden, kuten herneiden, papujen ja omenakastikkeen, myyjä Alankomaissa, aikoo keskeyttää tuotannon tilapäisesti tänä talvena korkeiden energiakustannusten vuoksi, ja tiedottajan mukaan tauko kestää kuusi viikkoa tammikuusta alkaen.

 

Hollannin kauppakamarin tietojen mukaan HAK:n ja siihen liittyvien yritysten liikevaihto vuonna 2021 oli 100,2 miljoonaa euroa (98 miljoonaa dollaria) ja liikevoitto 10,2 miljoonaa euroa.

 

"Jos yritysten on myytävä tavaraa omakustannushintaan kuukausia peräkkäin, asiat menevät huonosti", NOS lainasi edelleen Hoogeboomia.

 

Aiemmin maanantaina Hollannin hedelmien ja vihannesten jalostajien liitto (VIGEF) vaati hallitusta joko asettamaan kaasun hinnoille ylärajan, kuten Saksa on tehnyt, tai tarjoamaan tukea yrityksille.

 

"On tärkeää tehdä tämä muiden maiden kanssa ympärillämme, jotta voidaan taata tämän teollisuuden ja sen toimitusketjun jatkuminen ja varmistaa, että Hollannin maaperästä peräisin oleva terveellinen ruoka on edelleen edullista ja saatavilla", VIGEF sanoi.

 

Tölkkeihin ja purkkeihin pakattu ruoka yleensä kuumennetaan keinotekoisten säilöntäaineiden tarpeen vähentämiseksi.

 

Lisäksi VIGEF arvioi, että tällaisissa pakkauksissa käytetyn metallin ja lasin kustannukset ovat nousseet 25-35 prosenttiin sen jäsenten aiemmista 5 prosentin kustannuksista, samalla kun maanviljelijät kamppailevat myös lannoitteiden hintojen nousun ja muiden kustannusten nousun kanssa.

 

"Ei ole mahdollista jatkaa näiden kustannusten kattamista", VIGEF sanoi.

 

HAK:n tiedottajat vakuuttivat yleisölle, että tämä ei johda tyhjiin hyllyihin. (Ei tietenkään.)

 

Vaikuttaako Yhdysvaltojen elintarvikekriisi meihin?

 

Pelkään, että Eurooppa on “taloudellisen hiilikaivoksen kanarialintu”. Mielestäni on vain ajan kysymys, milloin Yhdysvallat näkee saman asian. Lannoitepulasta on jo nähty välähdyksiä – Organic Prepper julkaisi siitä artikkelin jo vuonna 2021. Tilanne paheni, kun Venäjä uhkasi pysäyttää lannoiteviennin.

 

Mutta se menee paljon pidemmälle. Resilience.org julkaisi artikkelin tästä kokonaisuudesta.

 

Elintarviketurvaa uhkaavat jakeluketjujen ongelmat kaikissa maatalousjärjestelmän tuotantoketjuissa - varaosista pakkauksiin ja ruoanlaittopolttoaineeseen. Jälleen kerran, kuten energian hinnoissa, on useita keskenään vuorovaikutuksessa olevia syitä, mukaan lukien pandemian ja Venäjän ja Ukrainan välisen sodan viipyvät vaikutukset. Jälkimmäinen on johtanut vehnätoimitusten menettämiseen Ukrainasta ja Venäjältä, jotka yhdessä vastaavat lähes 30 prosentista maailman toimituksista. Viime aikoina on satanut ohjuksia Odessaan, joka on tärkeä viljankuljetussatama, mikä edelleen häiritsee maailmanlaajuista ruoan jakelua.

 

Kaiken kaikkiaan Venäjältä ja Ukrainasta tuodut ruokatuotteet muodostavat yleensä yli 10 prosenttia kaikista maailmanlaajuisesti myydyistä kaloreista. Maat vievät myös merkittävän osan maailman ruoanlaitossa ja ruoanvalmistuksessa käytettävistä kasviöljyistä. Konfliktin seurauksena Euroopassa on nyt pulaa auringonkukkaöljystä, ja Iso-Britannian supermarketit rajoittavat ruokaöljyn ostoa.

 

Matalatuloiset maat, joissa pandemian aiheuttamat taloudelliset tuhot ovat jo horjuttaneet vakautta, näkevät nyt lisää shokkeja elintarvikkeiden korkeampien hintojen vuoksi. Egypti harkitsee tuetun leivän hinnan nostamista ensimmäistä kertaa neljään vuosikymmeneen, vaikka tuella autetaan laajalti sosiaalisten levottomuuksien hillitsemistä.

 

Venäjän ja Ukrainan välisen sodan jälkeen kymmenet maat - mukaan lukien Unkari, Indonesia, Moldova ja Serbia - ovat asettaneet kaupan esteitä suojellakseen kotimaisia ​​viljan, hedelmien, vihannesten, ruokaöljyjen ja pähkinöiden toimituksia. Vaikka näiden esteiden tarkoituksena on suojella kotimaisia ​​elintarviketoimituksia, niiden yhteinen tulos vain lisää painetta maailmanmarkkinoilla.

 

Tietenkin kaikki tämä lisääntynyt elintarviketurvattomuus tulee juuri, kun säämme muuttuu oudommaksi vuosi vuodelta. Kiinan tämän kauden vehnäsato on epävarma viime kuukausien äärimmäisten sateiden vuoksi, ja koska vehnän maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet jo 80 prosenttia, paljon on vaakalaudalla paitsi maailman väkirikkaimman maan, myös integroituneiden globaalien vehnämarkkinoiden kannalta. Samaan aikaan Somalia, joka tuo lähes kaiken vehnänsä Ukrainasta ja Venäjältä, kärsii pahimmasta kuivuudesta vuosiin.

 

Kaiken kaikkiaan asiantuntijat varoittavat pahimmasta maailmanlaajuisesta elintarvikekriisistä sitten toisen maailmansodan. Se on kriisi, jolla on vakavimmat vaikutukset köyhimpiin maihin ja suhteellisen varakkaiden maiden köyhiin ihmisiin, erityisesti niihin, joissa on jo ennestään elintarviketurvattomuutta. Todennäköisesti sillä on myös pahenevia sosiaalisia ja poliittisia seurauksia, kuten riskikonsulttiyhtiö Verisk Maplecroftin uudessa raportissa, jossa todetaan, että keskituloiset maat, kuten Brasilia ja Egypti, ovat erityisen alttiita lisääntyville kansalaislevottomuuksille.

 

Ruokakriisi on maailmanlaajuinen.

 

Halusimme tai emme, olemme osa globaalia taloutta. Kun kaikki toimii moitteettomasti, eikä sotaa ja vihamielisyyttä ole, tämä antaa meille mahdollisuuden saada laajempi valikoima ruokia ja resursseja. Mutta kun asiat alkavat mennä metsään, syntyy kauhea dominoefekti, joka kulkee peräkkäisenä sektori toisensa jälkeen.

 

Emme USA:ssa ehkä ole tekemisissä aivan samantasoisen kriisin kanssa kuin Euroopassa tällä hetkellä, mutta se on vain ajan kysymys. Olemme keskellä talouden romahdusta, ja se on hidasta valumista. Se tapahtuu nyt, ja on tärkeämpää kuin koskaan tehdä suunnitelma perheesi ruokkimisesta – yli kaiken muun. Et voi vain toivoa löytäväsi tarvitsemaasi viikoittaisella ruokamatkallasi, ja tämä pahenee edelleen.

 

Kuinka paha siitä tulee, minulla ei ole aavistustakaan. Mutta se on pahempaa kuin nyt.

 

“Ja maanpiirin kuninkaat, jotka hänen kanssansa ovat haureutta harjoittaneet ja hekumallisesti eläneet, itkevät ja parkuvat häntä, kun näkevät hänen palonsa savun; he seisovat loitolla kauhistuen hänen vaivaansa ja sanovat: "Voi, voi sinua, Babylon, sinä suuri kaupunki, sinä vahva kaupunki, sillä sinun tuomiosi tuli yhdessä hetkessä!" Ja maanpiirin kauppiaat itkevät ja surevat häntä, kun ei kukaan enää osta heidän tavaraansa, kaupaksi tuotua kultaa ja hopeata ja jalokiviä ja helmiä ja pellavakangasta ja purppuraa ja silkkiä ja helakanpunaa ja kaikkinaista hajupuuta ja kaikenlaisia norsunluu-esineitä ja kaikenlaisia kalleimmasta puusta ja vaskesta ja raudasta ja marmorista tehtyjä esineitä, ja kanelia ja hiusvoidetta ja suitsuketta ja hajuvoidetta ja suitsutuspihkaa ja viiniä ja öljyä ja lestyjä jauhoja ja viljaa ja karjaa ja lampaita ja hevosia ja vaunuja ja orjia ja IHMISSIELUJA.” (Ilm. 18:9-13)

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu