Musta aukko, maailmankaikkeus ja Eenokin kirja

 

No niin, kehitys kehittyy ja tiede viisastuu: nyt tiedemiehet uskovat, että mustat aukot saattaisivat olla portaaleja toisiin galakseihin.

 

Miten tällainen musta aukko sitten syntyy? Wiki antaa useita teorioita, mutta yksi suorastaan räjäytti tajunnan: mustien aukkojen teoriaa huomattavasti kehittäneen professori Stephen Hawkingin mukaan musta aukko on eräänlainen reikä aika-avaruudessa. 

 

Ja tässä kohtaa hypätään artikkelin otsikon siihen kohtaan, ”joka ei kuulu joukkoon” – Eenokin kirjaan. Maailman levinnein kirjahan, Raamattu, on valittu kokoelma pyhiä kirjoituksia. Vanhan ja Uuden testamentin välissä ovat nk. apokryfikirjat – ja niiden lisäksi löytyy joukko teoksia, jotka jostain syystä ovat jääneet lopullisen Raamatun kaanonin ulkopuolelle.

 

Tämä Eenokin kirja kuului ensin ”valittujen joukkoon”, mutta koska monet ajanlaskumme alkupuolen ihmiset eivät voineet hyväksyä kirjan kertomuksia enkeleistä, niin 100-luvulla elänyt rabbi Simeon ben Jochai julisti kirotuksi jokaisen, joka uskoi tämän kirjan sanoja. Niin kirjan kopiot hävitettiin, ja kauan luultiin, ettei kirjasta ole jäänyt kuin muutama katkelma. Alkukirkko sitten nimitti kaanoniksi niitä kirjoituksia, joiden auktoriteetti ja pyhyys tunnustettiin. Nämä kirjat hyväksyttiin osaksi (kristillistä) Raamattua. Varhaisin tunnettu luettelo Uuden testamentin kirjoista eli varhaisin Uuden testamentin kirjojen kaanon on ns. Muratorin kaanon noin vuodelta 170. Ilmeisesti Eenokin kirja ei ollut enää edes löydettävissä tuolloin – ainakin niin yleisesti luultiin.

 

Kirjan ensimmäisen luvun kuutta viimeistä riviä on lainattu Juudaan kirjeessä ja Eenokin kirja on aina ollut tunnettu juutalaisten keskuudessa. Kolmannen Mooseksen kirjan luvun 16 kohta, "erämaahan Asaselille", on oikeastaan "erämaahan Azazelin luokse", liittyen tämän kirjan lukuun 10. On laskettu, että Uudessa testamentissa viitataan tähän kirjaan yli sata kertaa. Vaikka toiset kirosivatkin kirjaa, esim. Athenagoras ("Legatio", 170AD) pitää Eenokia todellisena profeettana, samoin tekstiä arvostavat Tatian (110-172), Irenaeus (115-185), Aleksandrian Klemens (150-220), Tertullianus (160-230) ja Origenes (186-255).

 

Yllämainituista Tertullianus ajatteli kirjan hävittämisen todelliseksi syyksi seuraavan: juutalaiset hylkäsivät sen, kuten kaikki muutkin kirjoitukset, jotka puhuvat Kristuksesta. Jatkossa viittaan Tuomas Leväsen ko. käännökseen ja käytän hänen lukunumerointejaan.

 

Uskon että Tertullianus oli oikeilla jäljillä: nykyisin tunnetut Henokin kirjan tekstit on ajoitettu makkabealaisajalle, noin 160-luvulle eKr. Luku 46 kertoo: ”Ja siellä minä näin Hänet, joka on Kaiken Alku, ja Hänen päänsä oli valkoinen kuin villa, ja Hänen kanssaan oli toinen olento, joka oli kasvoiltaan kuin ihminen, ja hänen kasvonsa olivat täynnä kunniaa, kuin pyhillä enkeleillä. Ja minä kysyin enkeliltä, joka kulki kanssani ja näytti minulle kaikki salatut asiat, tästä Ihmisen Pojasta, kuka Hän oli, ja mistä Hän on, ja miksi Hän kulkee Kaiken Alun kanssa? Ja hän vastasi ja sanoi minulle: Tämä on Ihmisen Poika, jolla on vanhurskaus, jonka kanssa vanhurskaus vaeltaa, ja joka paljastaa kaikki aarteet siitä mikä on salattu, sillä Herra on valinnut Hänet, ja joka on korotettu Herran edessä vanhurskaudessa ikuisesti”.

 

Eipä siis ihme ettei judaismi halunnut sellaisesta kirjasta olevan saatavissa yhtään kopiota, joka kertoi jo edeltä, ennen Uutta testamenttia, tulevasta vanhurskaasta joka lähtee Kaikkivaltiaan tyköä. Ja jos rabbit edelleen säännöllisesti ”väistävät” Jesajan 53. lukua – mikä kertoo kärsivästä Messiaasta – niin tuo Henokin koko luku ja muut vastaavat kohdat tekevät vielä selvemmäksi tulevan Kristuksen. Ja samaan aikaan tämä vain yhden Jumalan persoonan hyväksyvä uskonto puhuu Kaikkivaltiaasta nimellä Elohim – mikä on monikkomuoto.

 

Palataanpa tuohon Hawking’in teoriaan - musta aukko on eräänlainen reikä aika-avaruudessa. Ja nyt Eenokin kirja siirtyy suorastaan kvanttifysiikan osastolle – vaikka kirjoittaja itse oli ilmeisesti paimentolainen, yli 2000 vuotta sitten (luku 18): ”Ja tähdet, jotka vierivät tulen yli ovat ne, jotka ovat rikkoneet Herran käskyä nousunsa alussa, koska eivät tulleet paikoilleen osoitettuun aikaan. Ja Hän oli vihainen niille, ja sitoi ne kunnes heidän syyllisyytensä tuomitaan, kymmeneksi tuhanneksi vuodeksi”.

 

Mikäli uskot, että Kaikkivaltias Jumala loi auringon, kuun ja tähdet (1 Moos. 1:16), kykenet uskomaan, että sama Luoja saattoi sallia nuo Hawkingin toteamat reiät, joissa alunperin piti olla tähdet. Tässä kohtaa Raamattu ja tiede lähes löivät kättä.

 

Sitten hetkeksi takaisin tieteen maailmaan: Christopher Nolan’in eeppinen v. 2014 science fiction -elokuva Interstellar kertoi tiedemiehistä, jotka koettivat löytää asuttavia planeettoja – jotta Maa voitaisiin pelastaa ympäristökatastrofilta. Aikamatkailulla mentiin ja mustia aukkoja hyödyntäen.

 

Kyseiset tiedehenkilöt Gaurav Khanna, Lior Burko ja Caroline Mallary itse asiassa inspiroituivat juurikin tuosta elokuvasta, kun mustan aukon ominaisuuksia pähkäilivät. Minä taas inspiroiduin tässä asiassa samasta kirjasta, joka selitti mustat aukot Hawkingin teorialla – Eenok. Sillä luku 80 kertoo: ”ja heidän siemenensä hidastelee heidän maassaan ja pelloillaan, ja kaikki asiat maan päällä muuttuvat, eivätkä ilmesty ajallaan. Ja sade pidätetään - taivas pidättää sen. Ja noina aikoina maan hedelmät ovat takaperoiset, eivätkä kasva ajallaan, ja puiden hedelmiä pidätetään niiden aikana.”

 

Mistä ihmeestä tämä paimentolainen osasi ennustaa tuon ympäristökatastrofin? Itse uskon että suurin osa tänä päivänä meuhkatusta ilmastonmuutoksesta on ns. poliittista. Mutta tosiasia on, että amerikkalaisilla on 100 patenttia joilla ilmastoa muutetaan; erityisesti ns. chemtrailit ovat jo nyt pidättäneet valoa kasvattamasta satoja. Ja mm. Kiinan olympiakisoissa hajotettiin sadepilvet kemikaaleilla.

 

Mutta sitten Eenokin kirja menee ihan fundamentteihin: artikkelissani, ”Mikä se uusi oppi on, jota sinä ilmoitat? (Apt. 17:19)”, kerroin kuinka Luomisen maailma ja ”tieteen universumi” ovat käytännössä täysin yhteensopimattomat. Luomisen Maa ei liiku – ja se tarkoittaa sitä, että auringon, kuun ja tähtien rooli ja liike ovat muuta kuin mitä meille on kaikessa opetettu - luku 77:

 

”Ja ensimmäinen neljännes on nimeltään itä, koska se on ensimmäinen, ja toinen, etelä, koska Korkein tulee laskeutumaan sinne, niin, sinne, melko erikoisella tavalla Hän, joka on ikuisesti siunattu, tulee laskeutumaan. Ja läntinen neljännes on nimeltään vähennetty, koska siellä kaikki taivaan valonlähteet himmenevät ja menevät alas. Ja neljäs neljännes, nimeltään pohjoinen, on jaettu kolmeen osaan: ensimmäinen niistä on ihmisiä varten, ja toinen sisältää meret, joissa on vettä, ja syvyydet ja metsät ja joet, ja pimeyden ja pilvet, ja kolmas osa pitää sisällään vanhurskauden puutarhan.”

 

”... kaikki taivaan valonlähteet himmenevät ja menevät alas ... ”. Tämä onkin varsin mielenkiintoista: koska Raamatun Luomisen maailmahan poikkeaa siis täysin ”tieteen universumista”, ja sen Maa ei ole pallo, niin miten sitten on selitettävissä esimerkiksi auringon erilainen voimakkuus päivän – ja eri vuodenaikojen – aikana?

 

Eenokin kirja kertoo (luku 72): ”Ja tämä on ensimmäinen valonlähteiden laki: laki, että auringolla on sen nousu taivaan itäisillä porteilla ja sen lasku taivaan läntisillä porteilla. Ja minä näin kuusi porttia, joissa aurinko nousee, ja kuusi porttia, joissa aurinko laskee, ja kuu nousee ja laskee näissä porteissa, ja tähtien johtajat ja ne, joita ne johtavat: kuusi idässä ja kuusi lännessä, ja kaikki seuraten toisiaan tarkassa sopusoinnussa: myös monia ikkunoita näistä porteista oikealle ja vasemmalle. Ja ensin sieltä lähtee se suuri valonlähde, nimeltään aurinko, ja sen kehä on samanlainen kuin taivaan kehä, ja se on täynnä valaisevaa ja lämmittävää tulta.”

 

Luku 78 jatkaa: ”Ja auringon nimet ovat seuraavat: ensimmäinen Orjares, ja toinen Tomas. Ja kuulla on neljä nimeä: ensimmäinen nimi on Asonja, toinen Ebla, kolmas Benase ja neljäs Erae. Nämä ovat ne kaksi suurta valonlähdettä: niiden kehä on kuin taivaan kehä, ja molempien kehän koko on sama. Auringon kehässä on seitsemän valon mittaa, joita siihen on lisätty enemmän kuin kuuhun, ja se muuttuu tarkasti määritellyissä kohdissa, kunnes seitsemäs osa auringosta on sammunut. Ja ne laskevat ja astuvat sisään lännen porteista ja kiertävät pohjoisen kautta, ja tulevat esiin taivaankannelle, itäisten porttien kautta... Ja kun kuu nousee, neljästoista osa ilmestyy taivaalle [sen valo tulee täydeksi] - neljäntenätoista päivänä sen valo on täysi. Ja viisitoista valon osaa siirretään häneen, viidenteentoista päivään saakka, kunnes sen valo on tullut täydeksi, vuoden merkin mukaan, ja siitä tulee viisitoista osaa ja kuu kasvaa neljällätoista osalla. Ja sen (kuun) himmeneminen pienenee ensimmäisenä päivänä neljääntoista osaan sen valosta, toisena kolmanteentoista osaan valosta, kolmantena kahteentoista, neljäntenä yhteentoista, viidentenä kymmeneen, kuudentena yhdeksään, seitsemäntenä kahdeksaan, kahdeksantena seitsemään, yhdeksäntenä kuuteen, kymmenentenä viiteen, yhdentenätoista neljään, kahdentenatoista kolmeen, kolmantenatoista kahteen, neljäntenätoista puoleen seitsemäsosasta ja sen kaikki jäljelle jäävä valo katoaa kokonaan viidentenätoista.”

 

Jälleen kerran ”paimentolainen” Eenok on tietämykseltään paremminkin kvanttifyysikko – ja vastaavia, tarkkoja toimintakuvauksia löytyy mm. päivien pituudesta jne. (luku 72).

 

Ja mainitussa artikkelissani kerroin, kuinka Maa itse asiassa luotiin kahden vesimassan väliin, ylisten ja alisten vesien. Eenok puhuu myös näistä, luku 54: ”Ja noina päivinä tulee rangaistus Herralta, ja Hän avaa kaikki vesien kammiot, jotka ovat ylhäällä taivaissa, ja lähteissä, jotka ovat maan alla. Ja kaikki vedet liittyvät vesiin: tuo, mikä on ylhäällä taivaissa, on maskuliininen ja vesi, joka on maan alla on feminiininen. Ja ne tulevat tuhoamaan kaikki, jotka kulkevat maan päällä ja ne, jotka kulkevat taivaan loppujen alla. Ja kun he ovat tunnistaneet vääryytensä, jota he ovat tehneet maan päällä, silloin he menehtyvät näiden kautta.”

 

Kuinkas sitten tuo alussa mainittu, kohuttu enkeli-osuus – josta syystä koko kirja yritettiin tyystin tuhota? Muistellaanpa ensin Raamattua, kun Herran enkeli puhutteli Danielia, Dan. 10:13: ”Persian valtakunnan enkeliruhtinas seisoi vastustamassa minua kaksikymmentäyksi päivää, mutta katso, Miikael, yksi ensimmäisistä enkeliruhtinaista, tuli minun avukseni”.

 

Yksi kysymys mikä tuosta langenneesta Persian enkeliruhtinaasta – ja myöhemmin mainitusta Jaavanin enkeliruhtinaasta – herää, on: missä ne ovat nyt? No, ilmeisestikin juuri entisillä paikoillaan, Maan päällä.

 

Luku 6 kertoo: ”Ja tapahtui, kun ihmisten lapset olivat moninkertaistuneet, että niinä päivinä heille syntyi kauniita ja viehättäviä tyttäriä. Ja enkelit, taivaan lapset, näkivät ja himoitsivat heitä, ja sanoivat toisilleen: "Tulkaa, valitkaamme vaimoja ihmisten lasten keskuudesta ja tehdään lapsia."  Ja Semjaza, joka oli heidän johtajansa, sanoi heille: "Minä pelkään, ettette suostu tähän, ja minun täytyy yksin maksaa suuren synnin rangaistus." Ja he kaikki vastasivat hänelle ja sanoivat: "Vannokaamme vala, ja sitokaamme kaikki itsemme keskinäisillä kirouksilla, ettemme hylkää tätä suunnitelmaa, vaan teemme tämän asian." Sitten he kaikki vannoivat yhdessä ja sitoivat itsensä keskinäisillä kirouksilla siihen. Ja heitä oli kaikkiaan 200, jotka laskeutuivat Jaredin päivinä Hermonin vuoren huipulle, ja he kutsuivat sitä Hermonin vuoreksi, koska he olivat vannoneet ja sitoneet itsensä keskinäisillä kirouksilla sen yllä. Ja nämä olivat heidän johtajiensa nimet: Samiazaz, heidän johtajansa, Araklba, Rameel, Kokablel, Tamlel, Ramlel, Danel, Ezeqeel, Baraqijal, Azazel, Armaros, Batarel, Ananel, Zaqlel, Samsapeel, Satarel, Turel, Jomjael, Sariel. Nämä ovat kymmenien päälliköt”. Ja näiden enkeleiden tehtävät ja erityisosaaminen kuvataan erittäin tarkasti.

 

Luku 7 jatkaa: ”Ja kaikki muut heidän kanssaan ottivat itselleen vaimoja, ja jokainen valitsi itselleen yhden, ja he alkoivat kulkea heidän kanssaan ja saastuttaa itseään heidän kanssaan, ja he opettivat heille kauneutta ja lumouksia, ja juurien leikkaamista, ja tutustuttivat heidät kasveihin. Ja he tulivat raskaiksi, ja synnyttivät suuria jättiläisiä, joiden korkeus oli 3000 kyynärää: Jotka tuhosivat kaikki ihmisten tiedot. Ja kun ihmiset eivät enää voineet sietää heitä, jättiläiset kääntyivät heitä vastaan ja tuhosivat ihmiset. Ja he alkoivat tehdä syntiä lintuja, petoja, matelijoita ja kaloja vastaan, ja alkoivat tuhoamaan toistensa lihaa ja juomaan verta. Silloin maa alkoi syyttämään laittomia”.

 

Mutta tämä lankeemus kävi noille enkelijoukoille kalliiksi – eivätkä Eenokin sovittelut heidän hyväkseen auttaneet, luku 10: ”Herra sanoi Mikaelille: "Mene, sido Semjaza ja hänen toverinsa, jotka ovat yhtyneet naisiin ja saastuttaneet itsensä kaikella epäpuhtaudella. Ja kun heidän poikansa ovat tappaneet toisensa, ja he ovat nähneet rakkaidensa tuhon, sido heidät lujasti 70 sukupolveksi maan laaksoihin, heidän tuomionsa päivään saakka, kunnes ikuinen ja lopullinen tuomio on julistettu”. Eli, langenneet enkelit ovat siis sidottuina Maan laaksoissa!

 

Artikkelissani, ”Nooan päivät, osa 2”, kerroin kuinka Nooan aikaan harrastettiin ihmissyöntiä verenjuomisineen – mistä kertoi myös v. 2014 Hollywood- elokuva ”Noah”. Tuota elokuvaa kritisoitiin Raamatun ulkopuolisista yksityiskohdista: mm. arkin rakennuksessa oli mukana enkeleitä.

 

Juurikin näin väittää myös Eenokin kirja, luku 67: ”Ja noina päivinä Jumalan sana tuli minulle, ja Hän sanoi minulle: "Nooa, sinun osasi on tullut ylös eteeni, osa ilman syytöstä, rakkauden ja oikeamielisyyden osa. Ja nyt enkelit tekevät puusta rakennusta ja kun he ovat viimeistelleet urakan, Minä asetan käteni sen ylle ja varjelen sitä, ja siitä tulee lähtemään elämän siemen, ja muutos tulee asettumaan niin, että maa ei jää ilman asukasta.”

 

Mutta ei se enkeleiden toiminta tuohon ”jäänyt”, luku 19: ” Ja Uriel sanoi minulle: ’Tässä tulevat seisomaan enkelit, jotka ovat yhdistäneet itsensä naisten kanssa, ja heidän henkensä, jotka ottavat omikseen monia erilaisia muotoja, saastuttavat ihmiskuntaa ja johtavat heidät harhaan uhraamaan demoneille kuin jumalille, suuren tuomion päivään saakka, jossa heidät tuomitaan kunnes heistä on tehty loppu.”

 

Ja aivan kuin tässä ei olisi jo tarpeeksi, Eenok kertoo lisää, luku 69: ”Sillä ihmiset luotiin tarkalleen enkelien kaltaisiksi, aikomuksena, että he jatkaisivat puhtaina ja vanhurskaina, ja kuolema, joka tuhoaa kaiken, ei olisi saanut otetta heistä, mutta tämän heidän tietonsa kautta he menehtyvät”. Ja näistä langenneista luku 17 juuri kertoo: ”ja kun he toivoivat, he ilmestyivät ihmisinä”.

 

Luku 15 kuvaa vieläkin dramaattisemmin: ”Ja nyt, jättiläiset, jotka ovat syntyneet hengistä ja lihasta, niitä tullaan kutsumaan pahoiksi hengiksi maan päällä, ja maa tulee olemaan heidän paikkansa. Pahat henget poistetaan ruumistaan; koska he ovat syntyneet ihmisistä ja pyhät Vartijat on niiden alku ja perimmäinen alkuperä; heistä tulee pahoja henkiä maan päälle, ja pahoiksi hengiksi heitä tulee kutsua. Ja jättiläisten henget tekevät murheelliseksi, sortavat, tuhoavat, hyökkäävät, taistelevat ja tekevät tuhon töitä maan päällä: he eivät syö, eikä heille tule nälkä tai jano, ja aiheuttavat loukkauksia. Ja nämä henget nousevat ihmisten lapsia vastaan ja naisia vastaan, koska niistä he ovat tulleet”.

 

Yritin etsiä lainaamastani tiedeartikkelista “helpotusta” raskaiden tekstien vastapainoksi. Kuitenkin nuo tiedemiehet vain toivioajattelivat, että elinaikanamme oppisimme lisää siitä, kuinka kvanttipainovoima toimii mustien aukkojen sisällä, mikä saattaisi kertoa meille, josko hyper-avaruusmatkailu olisi fyysisesti mahdollista näitä mustia aukkoja hyödyntämällä. Ja jollemme itse siihen pystyisi, ehkäpä jotkut toiset universumissamme niin kykenisivät.

 

Ne kykenivät jo. Ne lankesivat, ne sekaantuivat ihmisiin - ja ne ovat nyt sidottuina Maan päällä.

 

Kokonaisuudessaan Eenokin kirja on kuin oma pienoisraamattunsa – kuin Ilmestyskirja 2.0. Voiko olla niin, että Kaikkivaltias viisaudessaan säästi Eenokin kirjan – pelottavankin - tietouden näihin viimeisiin päiviin – kuten kirja itsekin toteaa luvussa 1 – jotta aiemmat sukupolvet saisivat mahdollisuuden ja rauhan elää ikäänkuin ”lintukoto-akvaariossa” - olennaisena teemana vain: ”valitse Kristus elinaikanasi” – eikä taakotettu ihmiskuntaa yhtään näillä apokalyptisilla tiedoilla esimerkiksi kanssaelävistä demoneista ja niiden jatkuvasta toiminnasta muodonmuutoksineen?

 

Miksi sitten seuraavat, luku 1:n ensimmäiset sanat: ”Eenokin siunauksen sanat, joilla hän siunasi valitut ja vanhurskaat, jotka tulevat elämään ahdistuksen päivänä”? Pyhä Raamattu antaa toki tarkat aikataulut tuohon ajanjaksoon (vrt. Dan. 12:12) – mutta Eenokin kirja vahvistaa ja kertoo, mitä kaikkea tuon aikakauden ihmisillä on vastassa: ei väkevään eksytykseen rakennettuja ufoja tms. alieneita, vaan todellakin ”taistelu... hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa” (Ef. 6:12) – aivan nimillään mainittuina.

 

Ei Raamattu turhaan sano: ”Ja ihmiset menehtyvät peljätessään ja odottaessaan sitä, mikä maanpiiriä kohtaa; sillä taivaitten voimat järkkyvät” (Luuk. 21:26). Mutta Eenok lohduttaa: ”Suuri Pyhä lähtee paikaltaan, Ja ikuinen Jumala astuu maahan, Siinain vuorelle, Ja ilmestyy hänen mahtavuutensa voimassa taivaiden taivaasta. Ja kaikkia tullaan lyömään pelolla Ja Vartijat järkkyvät, Ja suuri pelko ja vapina valtaa heidät maan loppuihin saakka. Ja korkeat vuoret tulevat tärisemään, Ja korkeat kukkulat tasoitetaan, Ja ne tulevat sulamaan kuin vaha liekin edessä. Ja maa repeää kahtia, Ja kaikki maan päällä katoaa, Ja kaikki tullaan tuomitsemaan. Mutta vanhurskaiden kanssa Hän tekee rauhan, Ja suojelee valittuja, Ja armo tulee olemaan heidän yllään. Ja he kaikki tulevat kuulumaan Jumalalle, Ja he menestyvät, Ja he ovat kaikki siunattuja. Ja Hän auttaa heitä kaikkia Ja valo ilmestyy heille, Ja Hän tekee rauhan heidän kanssaan. Ja katso! Hän tulee kymmenien tuhansien pyhiensä kanssa Jakamaan oikeutta kaikille, Ja tuhoamaan kaiken jumalattoman: Ja tuomitsemaan kaiken lihan Kaikista heidän jumalattomuuksiensa teoista, joita he ovat jumalattomasti tehneet, Ja kaikista asioista, joita jumalattomat syntiset ovat Häntä vastaan puhuneet.”

 

Samoin kuin Juuda nuo viimeiset kuusi riviä toisti, Raamattu lupaa, että ajallaan kaikki muukin tulee paljastumaan – ”Sillä ei ole mitään salattua, mikä ei tule ilmi, eikä kätkettyä, mikä ei tule tunnetuksi ja joudu päivän valoon” (Luuk. 8:17). Ja Danielillekin sanottiin, että lopun aikana tietyt asiat vasta avautuvat (Dan. 12:4).


Lainatessaan Eenokia Raamattuun - kuten muutkin lainaajat - Juuda tulee myös automaattisesti kutsuneeksi meitä tutkimaan muitakin Eenokin kirjoituksia: mitä voimme siis päätellä noiden kirjoitusten jumalisuudesta?


Enkä siis turhaan ole kuvitellut antikristuksen ajan – mikä alkaa Kristuksen seurakunnan, tosikristittyjen, ylösoton jälkeen – olevan Helvetti Maan päällä. Totisesti, kaikenlainen pahuus ja saastaiset henget riehuvat silloin vapaana – mistä Raamattu antoi esimakua jo Jeesuksen maanpäällisen vaelluksen kuvauksissaan.

 

Joku saattaa silti varoittaa tutkimasta ”saatanan syvyyksiä” (Ilm. 2:24). Mutta tässä kohtaa kuuntelen enemmän Jumalaa kuin ihmistä: ”Uskon kautta otettiin Eenok pois, näkemättä kuolemaa, "eikä häntä enää ollut, koska Jumala oli ottanut hänet pois". Sillä ennen poisottamistaan hän oli saanut todistuksen, että hän oli otollinen Jumalalle” (Hepr. 11:5). Ja kun Raamattukin Eenokin kirjoituksia lainaa, niin minäkin.

 

”Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa” (2. Tim. 3:16).

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu