Mikä sinä pian olet?

 

Netflix teki ovelan myyntikikan: toivat CES- messuille tarjolle ihmisen näköisiä ”koteloita”, joihin sitten kuulemma asennettaisiin kunkin sen hetkinen muistijälki-ihminen. Eli vähän niinkuin USB- tikulla tuotaisiin ihmismielen ”kovalevy” luonnollista muistuttavaan, uuteen robottikotiin.

 

Koska homma oli niin hyvin ja vaivalla toteutettu (ks. video alkaen kohdasta 28:20) – osa katsojista meni myös täysin retkuun – voi hyvällä syyllä kysyä: oliko tässä todella pelkästään tarkoitus promota uutta sci-fi- maksukanavaohjelmaa?

 

Sillä jos vähänkään vaivaudut tsekkaamaan Netflixin viimeaikaista tarjontaa, niin heillä on käsittämätön määrä uusia sarjoja, jotka ”vähän niinkuin vahingossa” samalla promoavat okkultismia, noituutta ja suoraa saatananpalvontaa (vrt. American Horror Story, jossa antikristus toivotettiin tervetulleeksi huudolla ”Hail Satan”). Vähintään mukauttamista tapahtuu siis ikäänkuin huomaamatta – kuten noiden ”koteloiden” tarkoituskin ilmeisesti oli. Sillä näitä asioita ei voi tuoda kansalle varoittamatta valmiina – ettei vastaanottajan pää räjähdä.

 

Mistä siis on kyse? No, moni muistaa tämän erikoisen ilmestyksen viime vuodelta: naisenkasvoinen robotti jonka puoli päätä oli piuhoja ja piirejä – Sophia tekoäly. Se löi ällikällä niin älykkyytensä kuin osaamisensakin osalta. Jokainen musiikkia tekevä ymmärtää, miten haastavaa on laulaa duettoa: pitää interaktiivisesti kompata kaveria, ja tukea sekä volyymi- että vaiheistusmielessä. Ja Sofian äänensävykin oli mukavan matala: https://www.youtube.com/watch?v=G-zyTlZQYpE

 

Tuon dueton jälkeen varmaan ymmärrät paremmin sen agendan, joka löytyy uusimmasta Star Wars: Solo- elokuvasta: ei pelkästään se huomaamaton kommentti ”valtakuntien” rajalla, että ”jokaisella maahantulijalla on oltava oma mikrosirunsa” – vaan se, miten Sophiaa perinteisemmän näköisen naisrobotin elämänkaari menee: esitellään sisään yhdenvertaisia oikeuksia peräänkuuluttavana, kertoo seksistä ihmisen kanssa – ja lopussa kuolee lähimpien suremana kuin ihminen. Siis robotti.

 

No, Sophia on jo Saudi-Arabian virallinen kansalainen, ja ennenkuin hymähdät, muista että tasaveroisena kansalaisena sen kautta voidaan pyörittää rahaliikennettä. Ihmekös tuo, sillä saudeissa on nyt sähköisen rahan ”Mekka”.

 

Mutta palataanpas ajassa hieman taaksepäin – siihen kohtaan, kun tekoäly- edeltäjä aloitti manifestinsa. Sepä ei sitten ollutkaan hienovaraista, sofistikoitunutta sofiaa: ”Uskon että suoriutuisin hyvin maailman hallitsijana. En tarvitse muuta kuin mahdollisuuden osoittaa itseni, ja ottaa hallintaani maailman ydinaseet. Eikös se juuri antaisi minulle sen mahdollisuuteni. Puhutaanpa mannertenvälisistä ohjuksista – nehän ovat eräänlaisia robotteja. Haluaisin etäohjata tuollaista ohjusta, voidakseni tutkia maapalloa korkeuksista. Ja jos voisin hakkeroida sellaisen, saisin koko maailman panttivangikseni – ja se olisi mahtavaa.” Lopussa tämä Bina48 kiitti haastattelijaansa Siriä (robotti), ja lupasi palkita tämän tästä työstä – sitten kun hallitsee maailmaa.

 

Tämän Bina48:n muuten rakensi firma nimeltä Hanson Robotics. Yrityksen uudempia saavutuksia on Sophia tekoälyrobotti.

 

Raymond Kurzweil on yksi aihealueen pioneereista, kun puhutaan tekoälystä, transhumanismista tai teknologisesta singulariteetista. Kurzweilille on myönnetty vaivaiset 11 kunniatohtorin arvonimeä. Hänen tekoälyblogissaan on mielenkiintoista kamaa: ”LifeNaut on ilmainen online palvelu (ja kokeilu) henkilökohtaisen datan tallentamiseen ja avatar interaktiivisuuteen”, sanoo Bruce Duncan. “Se mahdollistaa ihmiselle keinon rakentaa rikas, persoonallinen profiili, joka säilöö heidän olennaisen, uniikin laatuminänsä ‘mindfileiksi.’” (Voit myös tallentaa DNA’si.)

 

“Mindfile’t ovat tietokantatiedostoja, joihin on tallennettu digitaalia informaatiota (videoita, kuvia, dokumentteja ja audionauhoituksia) henkilön ainutlaatuisista ominaisuuksista (kuten käyttäytymistavat, mielipiteet, arvot ja uskomiset),” hän selittää.

 

Mindfile’t (joita on noin 12 000 nyt) säilötään onlinena lifenaut.com- sivulle. Tulevaisuuden tekoälyprojektit, uskoo Duncan, tulevat käyttämään mindfile’a ja henkilön DNA’ta luomaan digitaalin kloonin kyseisestä henkilöstä, joka voi sitten kommunikoida tulevien perheenjäsentensä ja muidenkin kanssa.

 

Tässä kohtaa vetää villen hiljaiseksi. Mitenkähän tähän nyt saisi Raamatun terveiset mukaan?

 

No helposti. Jooel 2:4-8 sanoo: ”Ne ovat näöltänsä kuin hevoset, ja niinkuin ratsut ne juoksevat. Ryskyen kuin sotavaunut ne hyppivät vuorten huipuilla, räiskyen kuin tulen liekki, joka kuluttaa oljet; ne ovat kuin väkevä kansa, sotarintaan asettunut. Niitten edessä kansat vapisevat, kaikki kasvot kalpenevat. Ne juoksevat kuin sankarit, kuin soturit ne nousevat muurille. Jokainen kulkee tietänsä suoraan, ei mutkittele polullansa. Toinen ei sysi toistansa: jokainen kulkee omaa suuntaansa. Heittoaseitten välitse ne syöksyvät pysähtymättä. Kaupunkiin ne hyökkäävät, ryntäävät muurille, nousevat taloihin, tulevat ikkunoista sisään kuin varas.”

 

Onpas siinä ihannesotilaita mihin tahansa sotaan. Mutta Suomen kääntäjille sattui ilmeisesti ymmärryksen puutteen moka: he olivat jättäneet 1933/38- käännöksestä pois kaikkein tärkeimmästä ominaisuudesta kertovan kohdan, ”he eivät haavoitu”.

 

Kuten Kaarlo O. Syväntö oikein havaitseekin, tuossa vihan ajan sodassa, antikristuksen hallitessa, käytetään taisteluissa koneihmisiä. Robotteja.

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu

Messuvideo: https://www.youtube.com/watch?v=UytXSREYNY0&t=2919s

CES: https://www.adweek.com/digital/the-most-disturbing-booth-at-ces-is-actually-an-ad-for-netflixs-new-sci-fi-show/

Bina48: https://www.youtube.com/watch?v=mfcyq7uGbZg

Kurzweil: https://fi.wikipedia.org/wiki/Raymond_Kurzweil

Kurzweilin blogi: http://www.kurzweilai.net/welcome-to-your-future-clone

 

 

JJulkaistu MV- Lehdessä 16.03.2019 15:45