Ensin viedään sähköt – sitten lakkaa kännykkä toimimasta

 

Tänä talvena Euroopasta saattaa puuttua sekä lämmitys että matkapuhelimet voivat olla seuraavana vuorossa. Tämä johtuu siitä, että jos sähkökatkot tai energian säännöstely syrjäyttävät osan matkaviestinverkoista koko alueella, matkapuhelimet voivat pimentyä ympäri Eurooppaa tänä talvena, Reutersin viimeisimmän tuomiopäivän raportin mukaan.

 

Vaikka kaikki tietävät tähän mennessä, että Euroopan mahdollisuudet säännöstelyyn ja sähköpulaan ovat kasvaneet räjähdysmäisesti siitä lähtien, kun Moskova keskeytti kaasutoimitukset, Ranskassa tilanne on vielä pahempi, kun useat ydinvoimalat suljetaan huoltotöiden (!) vuoksi. Ja kirsikka päälle: telealan virkamiehet kertoivat Reutersille, että he pelkäävät, että ankara talvi asettaa Euroopan televiestintäinfrastruktuurin koetukselle ja pakottaa yritykset ja hallitukset yrittämään lieventää vaikutusta (eli lisää pelastusvaatimuksia).

 

Ongelmana on, kuten neljä televiestintäjohtajaa ilmaisi, se, että tällä hetkellä monissa Euroopan maissa ei ole tarpeeksi varajärjestelmiä kestämään laajoja sähkökatkoksia, mikä lisää matkapuhelinkatkosten mahdollisuuksia. Maat, kuten Ranska, Ruotsi ja Saksa, ymmärtävät, että muutamassa viikossa saattaa olla matkapuhelinvapaa Eurooppa, ja ne pyrkivät varmistamaan, että viestintä voi jatkua, vaikka sähkökatkokset päätyisivät kuluttamaan vara-akkuja, jotka on asennettu tuhansiin niiden alueella toimiviin matkapuhelinantenneihin.

 

Valitettavasti, kuten kaikessa muussakin Euroopassa, se on liian vähän, liian myöhäistä ja Euroopassa on edessään todella historiallinen matkapuhelinten sähkökatkos, koska vaikka Euroopassa on lähes puoli miljoonaa tietoliikennetornia, useimmissa niistä on akkuvarmistus, joka turvaa noin 30 minuuttia mobiiliantennien toiminnan. Sen jälkeen ne pimenevät.

 

Yksi keskustelun kohteena olevista vaihtoehdoista on Euroopan työntäminen takaisin kommunistisen aikakauden sähkökatkosjärjestelmiin: Ranskassa sähkönjakelija Enedisin esittämä suunnitelma sisältää pahimmassa tapauksessa jopa kahden tunnin sähkökatkoksia, kaksi eri lähdettä vahvisti.

 

Yleiset sähkökatkot vaikuttaisivat vain osiin maata vuorotellen. Lähteiden mukaan tämä ei vaikuta keskeisiin palveluihin, kuten sairaaloihin, poliisiin ja viranomaisiin. Ja nyt näyttää siltä, ​​​​että myös matkapuhelimia pidetään välttämättöminä listalle: Ranskan televiestintäliitto (FFT), Orangea, Bouygues Telecomand Alticen SFR:ää edustava lobbausryhmä, nosti Enedisin valokeilaan, koska se ei kyennyt vapauttamaan antenneja sähkökatkoksista.

 

Enedis sanoi pystyvänsä eristämään osia verkosta ja jatkuvasti palvelemaan ensisijaisia ​​asiakkaita, kuten sairaaloita, keskeisiä teollisuuslaitoksia ja armeijaa, ja että paikallisten viranomaisten tehtävänä oli lisätä teleoperaattoreiden infrastruktuuri ensisijaisten asiakkaiden luetteloon.

 

"Ehkä parannamme tietämysämme asiasta tähän talveen mennessä, mutta mobiiliantennin eristäminen (muista verkoista) ei ole helppoa", sanoi neuvotteluista tietävä Ranskan valtiovarainministeriön virkamies.

 

Myös Ruotsin ja Saksan puhelinyhtiöt ovat ilmaisseet huolensa mahdollisesta sähköpulasta hallituksilleen, useat asiaan perehtyneet lähteet sanoivat. Ruotsin telealan sääntelyviranomainen PTS työskentelee teleoperaattoreiden ja muiden valtion virastojen kanssa löytääkseen ratkaisuja, se sanoi. Se sisältää keskustelut siitä, mitä tapahtuu, jos sähköä säännellään. PTS rahoittaa siirrettävien polttoaineasemien ja matkapuhelimiin yhdistettävien mobiilitukiasemien hankintaa pidempien sähkökatkojen käsittelemiseksi, PTS:n tiedottaja sanoi.

 

Italian televiestintäaula oli vieläkin voimakkaampi terveisissään ja kertoi Reutersille, että se haluaa, että matkapuhelinverkko turvataan kokonaan pois sähkökatkoista tai energiansäästöseisokeista, ja aikoo ottaa asian esille Italian uuden hallituksen kanssa. Sähkökatkokset lisäävät todennäköisyyttä, että elektroniset komponentit vioittuvat äkillisten katkosten vuoksi, teleaulapäällikkö Massimo Sarmi sanoi haastattelussa.

 

Kunnes ratkaisuun päästään, virran säästämiseksi teleyritykset käyttävät ohjelmistoja, jotka optimoivat liikenteen sujuvuuden, saavat tornit "nukkumaan" (… tätähän mm. Elisi on jo vuosia harjoitellut täällä landella: pelikoodariguru- poikani prime time oli yöllä => cellmapperit syöksyi yöaikaan maahan…), kun niitä ei käytetä, ja katkaisevat eri taajuuksia, Reutersin lähteet sanoivat. Teleoperaattorit työskentelevät myös kansallisten hallitusten kanssa tarkistaakseen, onko olemassa suunnitelmia kriittisten palvelujen ylläpitämiseksi. Saksassa Deutsche Telekomilla on 33 000 mobiiliradiotornia ja sen mobiilit hätävoimajärjestelmät voivat tukea vain pientä osaa niistä samanaikaisesti, yhtiön tiedottaja sanoi.

 

“Oletko käynyt lumen varastohuoneissa, ja oletko nähnyt rakeiden varastot, jotka minä olen säästänyt ahdingon ajaksi, sodan ja taistelun päiväksi?” (Job 38:22-23)

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu