Anders ja kaverit Utöyalla

 

Olin kalareissulla Norjassa, kun Anders Breivik lähti ristiretkelleen. Henningsvaerissa oli tuolloin todella paljon turisteja – mm. espanjalaisia vuorikiipeilijöitä; kun rytinä alkoi, asuntoautollani pyöri huolestuneita kyselijöitä tiuhaan, koska läppärini lauloi.

Jälkeenpäin harmittaa se, etten siinä hötäkässä tullut silloin screen shotanneeksi siellä lukemiani. Sillä sekä Norjassa että Suomessa aluksi otsikoitiin - useissa lähteissä - että todistajien mukaan ampujia oli useampia.

 

Niitähän sitten myöhemmin kuoli useampi näitä saarelta selvinneitä. Kuten kävi siinä jenkkilän kouluampumisessa Columbinessakin. Näkivät varmaan jotain väärin ... 

 

Mutta takaisin Utöyaan: tuossa muutama lausunto näkijöiltä ja kuulijoilta: 

 

“Silminnäkijät, jotka onnistuivat pääsemään saarelta elossa, väittävät, ettei Utøyalla ollut perjantai-iltana vain yksi, vaan useita ampujia”, NRK.no 22. heinäkuuta 2011, klo 20.30

 

Myös Sogn og Fjordane AUF:n johtaja Torbjørn Vereide kertoi Facebook-sivullaan saman asian: “Ampujat pukeutuivat poliisiksi, sitten he huijasivat meidät tulemaan esiin ennen kuin he alkoivat ampua meitä, hän kirjoittaa”, NRK.no

 

“Seisoin levähdysalueella aivan saaren ulkopuolella. Kuulin useamman kuin yhden aseen - samaan aikaan. Niitä oli enemmän kuin yksi, koska ammuttiin useasta saaren paikasta samanaikaisesti. Ja se kuulosti helvetin selkeältä. Se oli 300-400 metrin päässä.”

 

Tuossa saarelta selvinnyt nuori puhuu kolmesta ampujasta. Ja tuossa taas Hønefossin ja Drammenin välisen tien varrella tauon pitänyt rekan kuljettaja kertoo, että Utøyalla oli useampi kuin yksi (2-3 ainakin) ampumassa terrori-iskun aikana.   

 

Näitä useamman ampujan artikkeleita löytyy vielä jokunen netistä: Novinite, Kaleva ja NRK.

 

Columbinen jälkeen on ollut 377 kouluampumista - ja kas kummaa, ampumis- pakkomielle ei ollut usealle ainoa sellainen (ks. pääkuva).

 

Ja tänään jo hyväosaisetkin riehuvat näin. 

 

Todellisuus lienee se, etteivät nämä aivan ominpäin peräkammarista nouse.

 

“Kätke minut pahain seuralta, väärintekijäin riehuvalta joukolta, jotka hiovat kielensä kuin miekan, jännittävät jousensa, nuolinaan karvaat sanat, salaa ampuaksensa nuhteettoman. He ampuvat häntä äkisti eivätkä kavahda.” (Psalmi 64:3-5)

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu