Maailman talousfoorumin globaali hallintotapa


Tommy Salmons'ilta valaiseva kooste:

 

Maaliskuussa 2020 COVID-19 levisi Yhdysvaltojen rannoille aiheuttaen lääketieteellisen uhan, jolla oli kaikki merkit perheiden tuhoamisesta merestä mereen. Mutta varjoissa, mahdollisesti tappavan pandemian verhon alla, leijui toinen uhka.

 

Tämä uhka, joka tunnetaan nimellä ESG, ei ollut ilmassa tai virusperäinen perinteisessä merkityksessä. Tämä uhka syntyi pankkien, yritysten ja hallitusten mielikuvituksessa, ja aivan kuten COVID, tämä uhka tulee muuttamaan miljoonien ihmisten elämää maailmanlaajuisesti.

 

ESG on lyhenne sanoista Environmental, Social (Justice) ja (Corporate Governance). ESG:n tavoitteena, kuten World Economic Forumin perustaja Klaus Schwab totesi teoksessa Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution, on hyödyntää sijoittajia siirtämään yrityksiä sosiaalisesti progressiivisempaan suuntaan - teknologian ja yritysten siirtäminen pois nykyisistä liiketoimintamalleista uuteen sidosryhmien liiketoimintatapaan.

 

"Yrittäjät ja sijoittajat ovat edelläkävijöitä arvopohjaisen lähestymistavan yhdistämisessä teknologiseen kehitykseen... On järkevää, että laajemman sosiaalisen vaikutuksen ajattelulla tässä vaiheessa olisi merkittäviä peräkkäisiä vaikutuksia. Toisaalta sijoittajilla on porkkana, jolla ohjataan teknologioiden kehitystä...Yrittäjien ja organisaatiojohtajien arvoilla on valtava vaikutus työpaikalle ja siihen, miten teknologiaa kehitetään. Edestä johtaminen voi muuttaa yrityskulttuuria ja asettaa yhteiskunnalliset arvot etusijalle."

 

Kun Coca-Cola, Gillette, Disney, BP ja muut monikansalliset yhtiöt toimivat vastoin hyviä liiketoimintakäytäntöjä edistääkseen poliittista agendaa, joka on vastoin useimpien kuluttajien uskomuksia, se on yritys parantaa tunnettua uutta arvopohjaista luottoluokitusta - kuten ESG. Kun yritykset reagoivat sijoittajiin ja luottopisteisiin, joita käytetään yhteiskunnallisen arvon määrittämiseen, ne ajavat tavoitteita, joiden tarkoituksena on siirtää Overton-ikkuna ja kulttuurinen hyväksyntä kohti progressiivisempaa agendaa.

 

ESG-mittareiden kannattajat käyttävät kuuluisaa libertaarista mantraa, jonka mukaan yksityiset yritykset voivat tehdä mitä parhaaksi katsovat yrityksensä ja luottamusvelvollisuuksiensa kannalta, mutta ESG:ssä ei ole mitään yksityistä.

 

Maaliskuussa 2020 SEC ilmoitti perustavansa ESG-työryhmän. Aloite on laajentunut vaatimaan julkisesti noteerattuja yrityksiä antamaan yksityiskohtaisia ​​tietoja ilmastonmuutoksesta ja kasvihuonekaasupäästöistä. Kuten kaikki säädökset, ESG:tä myydään palvelemaan suurempaa hyvää,  liiketoiminnan kustannuksella, mikä maksaa kuluttajalle enemmän rahaa.

 

ESG:n kannattajat esittävät joukon argumentteja oikeuttaakseen sääntelyunelmansa:

 

"ESG on ratkaisevan tärkeä, koska se tarjoaa keskitetyn kehyksen, jonka kautta hallitukset, yritykset ja kansalaiset voivat työskennellä johdonmukaisesti vakavien globaalien haasteiden ratkaisemiseksi."

 

"ESG on pohjimmiltaan keino, jolla yrityksiä voidaan arvioida suhteessa monenlaisiin yhteiskunnallisesti toivottaviin tarkoituksiin."

 

"ESG-kriteerit voivat auttaa sijoittajia välttämään sijoitustappioita, kun riskialttiita tai epäeettisiä käytäntöjä harjoittavat yritykset joutuvat vastuuseen."

 

Mutta he eivät koskaan käsittele yksityiskohtaisesti, kuinka ESG-mittareita käytetään näiden muutosten tekemiseen yhteiskunnassa. Ja jos ESG on vain työkalu, joka auttaa sijoittajia tekemään päätöksiä, miksi SEC velvoittaa ESG-tietojen paljastamiseen? Ja ketä pidetään sijoittajana?

 

Investopedian mukaan sijoittaja on henkilö tai muu yhteisö, joka sitoutuu pääomalla, odottaen saavansa taloudellista tuottoa. Valitettavasti siis 401k-haltijoille, Merrill Edge myöntää. Vuonna 2018 Merrill Edge lisäsi ESG-pisteet asiakkaidensa kojelautaan ja kertoi asiakkailleen, ovatko he sijoittaneet maineelle vaarallisiin yrityksiin.

 

401(k)’t eivät ole ainoa kerta, kun keskivertokansalaiset törmäävät ESG:iin. Aiemmin tänä vuonna Kanadassa tapahtuneen rekkakuljettajien mielenosoituksen jälkeen heidän hallituksensa käytti rahoituslaitoksia jäädyttämään kaikkien mielenosoituksiin osallistuneiden pankkitilit.

 

Vuonna 2021 Banks United sulki Donald Trumpin tilit hänen erottuaan virastaan.

 

Äskettäin PayPal on peruuttanut monien ihmisten tilit ilman selityksiä, ja lisätietoa varten Justin Haskins on selittänyt useita tapauksia, joissa pankit ovat peruneet tai jäädyttäneet väärästä ajattelusta syytettyjen poliitikkojen pankkitilit. Fitch Ratings julkaisi vuonna 2021 valkoisen kirjan, jossa kerrotaan, kuinka ne sisällyttävät ESG:n arvioimaan yksittäisiä luottoluokituksia. FICO on myös päättänyt, että ESG otetaan huomioon yksityishenkilön luottohakemuksessa.

 

Mitkä tekijät voivat vaikuttaa siihen, että luottolaitokset antavat sinulle alhaisen ESG-pisteytyksen? Omistatko polttomoottori- ajoneuvon sähköauton sijaan? Omistatko ampuma-aseen? Oletko ostanut ammuksia? Puhutko avoimesti tammikuun 6. päivän mellakan epäoikeudenmukaisuudesta? Ostatko Bitcoinia? Oletko sijoittanut öljy- ja/tai kaasuyhtiöön? Vastustatko avoimesti lasten transsukupuolisen elämäntavan esittelyä? Asutko ”punaisessa valtiossa”? Kasvatatko itse ruokaasi? Mikä on urasi?

 

Kaikki nämä ja muut tekijät voivat johtaa tilanteeseen, jossa sinulta evätään luotto huonon ESG:n vuoksi.

 

Kun yritykset, rahoituslaitokset ja hallitukset ympäri maailmaa ovat ottaneet käyttöön ESG-standardeja, monet ihmiset ja osavaltiot ovat vastustaneet ESG:tä. Useat näistä osavaltioista ovat ottaneet käyttöön ESG:n vastaisen lainsäädännön suojellakseen keskivertoamerikkalaisia ​​näiltä hulluilta sääntelykäytännöiltä, ​​joiden on tarkoitus edistää synkkää agendaa.

 

Vastauksena, S&P Global on ottanut käyttöön suunnitelman osavaltioiden ESG-pisteiden seuraamiseksi ja ylläpitämiseksi. Tämä rankaisee osavaltioita vahvasti varustamalla yrityksiä lähtemään osavaltioista, joilla on huonot ESG-pisteet. Jos yritys kieltäytyy lähtemästä, se suljetaan pääoman, lainojen ja resurssien ulkopuolelle. Tämä asettaa ylivoimaisen taakan niiden osavaltioiden ihmisille, jotka työskentelevät kohteena oleville yrityksille tai ovat niistä riippuvaisia.

 

Ja se on se suunnitelma.

 

”Ja neljäs valtakunta on tuleva, luja kuin rauta; niinkuin rauta musertaa ja särkee kaiken, niinkuin rauta murskaa, niin se on musertava ja murskaava ne kaikki.” (Dan. 2:40)

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu