Kohti Pedon Merkkiä

 

Taas askel lähempänä Pedon Merkkiä.

 

Jo hyvissä ajoin alkuvuodesta pankkimme alkoi lähestyä sekä nettipankki-ilmoituksilla että erillisviesteillä kännykkään jne. Mitä lähemmäksi syksyä tultiin, sitä enemmän alkoi tulla kylkiäisiä: jos otat tunnuslukukortin sijaan puhelintunnistussovelluksen jo nyt käyttöön, saat elokuvalippuja jne.

 

En reagoinut tarjouksiin mitenkään. Eräänä päivänä posti sitten toi oudon kirjekuoren, jonka tunnisteet olivat kummat – ajattelin ensin että onkohan tuo jostain epämääräisestä tms vaarallisesta lähteestä. Rohkaisin mieleni, ja mitä sieltä löytyikään: pyytämättä ja yllättäen pieni lärpäke, jonka nappia painamalla sai uuden tunnusluvun ...

 

Eli: koska tileilläni pyörii kohtuullinen rahaliikenne (pääasiassa asuntovelkojen jne takia), minut pidettiin ilman omia toimenpiteitä oravanpyörässä mukana. Sen sijaan vaimoni, joka hoitaa pienokaisia kotona, koki toisen kohtalon: koska hänkään ei pitänyt kiirettä näiden ota-käyttöön- hoputusten osalta, syyskuun 14. päivä hänen tunnuslukukorttinsa lakkasi toimimasta – eikä mitään toimitettu tilalle.

 

Kyselimme asian perään, koska pankki oli tiedottanut – sekä F Finderin että pankin oman viestin kautta – että lärpäke olisi jo tulossa. Jotta varmistuisi että pankkitoiminta jatkuu häiriöttä, viestissä todettiin. Lärpäke ei ole tullut vieläkään, mutta eilen tuli sitten uusi viesti, että laitteiden toimittamisessa on ruuhkaa – mutta voisit ottaa puhelinsovelluksen heti käyttöön mikäli on pakkotilanne ...

 

Niinpä niin. Ne, joilta tarvitaan rahat takaisin (isovelkaiset) kyllä pidetään automaattisesti ”hengissä”, mutta ei-niin-tärkeiden asiakkaiden osalta voidaan antaa jo ”esimakua” vielä isommasta pakottamisesta – sillä vaikka he menisivät suutuksissaan muualle, niin mitäpä sitten.

 

No niin. Nyt on siis jo päällä vastaava ”kännykkäsovellusriippuvaisuus” kuin Applen jo lanseerama, kaikenkattava kokonaispankki puhelimeen. Pian huomaat olevasi laitetoimittajan koukussa, tarviten koko ajan uutta ”kamaa” – kuten narkkari huumeitaan – sillä aiempi lakkaa aina toimimasta. 

 

Ja tuolle puhelinsovellukselle ainoana vaihtoehtona digitaalinen numeronsylkijä – joita kaikille ei siis edes tunnuta haluavan antaa (= koska maksaa). Molemmat ovat taas askel kohti yhtä ja samaa, tiukempaa ja persoonallisempaa tunnistusmallia. Aiempi tunnuslukukortti voitiin varastaa - niin myös uusi digitaalilärpäkekin. Ja taidokas hakkeri kyllä ennemmin tai myöhemmin löytää sen porsaanreikänsä tuohon puhelinsovellukseenkin, esim. puhelimen oman ohjelmakoodin puutteen takia tms.

 

Aivan samoin kuten käteinen raha alkaa kohta jo olla epäkelpo – koska nykyiset kopiointimenetelmät ovat niin hyvät, tarkat ja halvatkin, että väärennöksen erottaa vain erittäin kalliilla tunnistuslaitteilla. Onko sellaisiin kohta joillain pienliikkeillä edes varaa – kuten monella pienbisneksellä ei ollut edes pankkikortin tunnistuskoneisiin.

 

Eli: huijareiden kyllästämä maailma tarvitsee nyt sellaisen rahan, jota ei mikään taho missään voi ”salaa” painaa lisää (=sähköinen). Ja jotta joka ikinen transaktio voidaan – rahanpesun ym taklaamiseksi – jäljittää, tarvitaan (sähköinen) rahaprosessi, jota myöskään ei voi käytännössä ollenkaan hakkeroida. Ja juuri sellainen on tämä BitCoin- raha, jonka jokainen liike tallentuu ympäri maailman moniin paikkoihin/servereihin yhtä aikaa, jolloin sen käytöstä koko ajan kertyy tilitapahtumalistauksen kaltainen ”wikipedia” – kuka käytti, kuka vastaanotti jne. Sellaisen väärentäminen vaatisi kansainvälisen salaliiton.

 

Ehkä jo huomasitkin, että tuossa – ja vasta siinä – on maailmanhistorian ensimmäinen konkreettinen tilaisuus sille, ettei kukaan muu voi ostaa eikä myydä kuin sellainen, jolla on pääsy tuohon järjestelmään: sen järjestelmän ”lärpäke”. Kun muut maksuvälineet kuten käteinen on kokonaan poissa ja vaihdantatalouskin käytännössä mahdotonta – koska ainakaan tuota ”bitcoinia” et saa käyttöösi – niin olet ”järjestelmän armoilla” ja pahimmillaan kokonaan ulkona siitä. Kuten vaimoni juuri nyt.

 

Raamattu tosiaankin ennustaa, että tulee tuollainen aika ja lärpäke. Ja sen yksityisyys on viety pisimmälle mahdolliseen: merkki otsassasi tai kämmenselässä. Kukaan muu ei osta eikä myy – eikä kuulu maailmanjohtajan ”asiakasrekisteriin”. Ne muut ovat sitten ulkona ihan kaikesta, koska tuo sama tunniste on samalla universaali sosiaaliturvatunnus ja henkilökortti.

 

Se päivä on taas askeleen lähempänä. Kaikki muu on valmista. Vain maailmanjohtaja on vielä kulisseissa odottamassa hetkeään.

 

”Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa, ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku. Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi” (Ilm. 13:16-18).

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu