Kauppatavarana blondit

 

Televisiosta tuli taas suosittu toimintaelokuva, ”Taken”. Tuossa jännärissä pääosan näyttelijä Liam Neeson – joka tällä elokuvalla hyppäsi myös action- tähtien eturiviin – lähtee takaa-ajamaan tyttärensä kidnappaajia.

 

Tuo elokuva tulikin varsin ”kohti” hiljattain – ei kosto- vaan kaappaussyistä. Isäni oli teettänyt sukututkimuksen, mikä kertoi että olemme ”seteli”-Snellmanin sukua. Mutta kuten niin usein nämä tutkimukset, tämäkin paljasti surullisia ihmiskohtaloita.

 

1700- luvulla eläneille Thomakselle ja Marialle syntyi 12 lasta. Ensimmäinen, tytär, eli vain kolme vuotta. Yhdeksän lapsista elivät vain kahdesta viikosta neljään kuukauteen.

 

1800- luvulla eläneen Anna Gustavan lapsista suurin osa matkusti Amerikkaan – ja kaikista heistä jäi vain lakoninen muisto: ”julistettu kuolleeksi”.

 

Mutta se kaikkein puhuttelevin osuus tulee Lännen sijaan Idästä: 1700- luvulla Johnille ja Lisalle syntyi kolme lasta. Kun John kuoli, hänen leskensä Lisan veivät venäläiset mukanaan. Ja tätä tapahtui – ja paljon – erityisesti Suomen itärajan seuduilla. Ja erityisesti naisille ja lapsille.

 

Vaikka afrikkalaisten orjiksi vieminen Amerikkaan oli valtaisa määrä ihmiskohtaloita, vähemmän tunnettu on toinen tällainen massiivinen ihmiskaappaus. Maailmanhistorian toiseksi suurin ihmiskauppa, joka myös kesti pisimpään, keskittyi Mustanmeren satamiin Krimillä. Sitä kesti vuodesta 1200 vuoteen 1760, jolloin arviolta 6,5 miljoonaa kaapattua laivattiin uusiin – ja useimmiten tosi surkeisiin – elämiin, Italiasta Intiaan.

 

Eikä suurin osa näistä orjatyöläisistä ollut miehiä. He olivat naisia ja lapsia, jotka oli tarkoitettu palvelukseen etäällä – kohtalo, mikä useimmiten merkitsi seksuaalista palvelemista.

 

Kun turkkilainen aatelismies, Kenan Bey, kirjoitti testamenttinsa noin vuonna 1600, hänen vaimollensa testamenttaama orjatyttö osoittautui hänen arvokkaimmaksi yksittäiseksi omaisuudekseen. Niinkin paljon kuin 80 prosenttia kaikista Mustanmeren orjista joiden sukupuoli ja ikä tiedettiin, olivat iältään 8 – 24- vuotiaita naisia.

 

Kaikkein kalleimmiksi hinnoitellut orjaluokista olivat kuitenkin ne lapset, jotka tuotiin Krimille asti kaukaa Pohjolan periltä – poikia ja tyttöjä jotka olivat ehkä 6 -13 vuoden ikäisiä, jotka oli napattu organisoiduissa jahdeissa Karjalan alueilla, ja sitten kuljetettu etelään Novgorodin, Moskovan ja Dnjeprin kautta.

 

Niin arvokkaita olivat tällaiset lapset – ja siitä syystä mitä todennäköisimmin tulivat jo matkan varrella myydyiksi – että vain kourallinen tätä suomalaista eksotiikkaa koskaan päätyi Krimille asti.

 

Mitäpä tästä kaikesta opimme?

 

Ei mitään uutta auringon alla. Samaan aikaan kun läntinen eliitti tänään täyttää vatsaansa ihmislihalla, ihmiskaupasta on taas tullut iso business. Itse asiassa, ihmiskauppa on maailman tuottoisin business tällä hetkellä.

 

Mitä Raamattu sanoo? Se ennustaa, että erityisesti lopun aikoina kaikenlainen pahuus yhä kiihtyy – ja tulevien rangaistavien luettelo kertoo ne jo edeltä:

 

”Ja maanpiirin kuninkaat, jotka hänen kanssansa ovat haureutta harjoittaneet ja hekumallisesti eläneet, itkevät ja parkuvat häntä, kun näkevät hänen palonsa savun; he seisovat loitolla kauhistuen hänen vaivaansa ja sanovat: "Voi, voi sinua, Babylon, sinä suuri kaupunki, sinä vahva kaupunki, sillä sinun tuomiosi tuli yhdessä hetkessä!" Ja maanpiirin kauppiaat itkevät ja surevat häntä, kun ei kukaan enää osta heidän tavaraansa, kaupaksi tuotua kultaa ja hopeata ja jalokiviä ja helmiä ja pellavakangasta ja purppuraa ja silkkiä ja helakanpunaa ja kaikkinaista hajupuuta ja kaikenlaisia norsunluu-esineitä ja kaikenlaisia kalleimmasta puusta ja vaskesta ja raudasta ja marmorista tehtyjä esineitä, ja kanelia ja hiusvoidetta ja suitsuketta ja hajuvoidetta ja suitsutuspihkaa ja viiniä ja öljyä ja lestyjä jauhoja ja viljaa ja karjaa ja lampaita ja hevosia ja vaunuja ja orjia ja ihmissieluja” (Ilm. 18:9-13).

 

Olli-Pekka Tuikkala


Lähteet:

Raamattu