Facebookin sotilaallinen tarkoitusperä?

 

”... maailmassa monta on ihmeellistä asiaa ...”: mikrosirujen kanssa parhaillaan puuhasteleva Pentagon peruutti niin sanotun LifeLog-projektinsa - kunnianhimoisen pyrkimyksen rakentaa tietokanta, joka seuraa ihmisen koko olemassaoloa.

 

Puolustusministeriön tutkimusosaston Darpan (!) johtaman LifeLogin tarkoituksena oli kerätä yhteen paikkaan lähes kaikki, mitä ihminen sanoo, näkee tai tekee: soitetut puhelut, katsotut TV-ohjelmat, lehdet luettuina, ostetut lentoliput, lähetetyt ja vastaanotetut sähköpostit. Tästä näennäisesti loputtomasta tiedon valtamerestä tietojenkäsittelytieteiden tiedemiehet piirtäisivät tietoon ominaiset reitit, kartoittaisivat suhteita, muistoja, tapahtumia ja kokemuksia.

 

LifeLogin tukijoiden mukaan kaikenkattava päiväkirja olisi voinut muuttua melkein täydelliseksi digitaaliseksi muistiksi, joka antaisi käyttäjilleen tietokoneistettuja avustajia melkein virheettömästi muistelemaan aikaisempia tekemisiä. Mutta ihmisoikeushenkilöt hyökkäsivät heti projektin kimppuun, kun se esiteltiin viime keväänä, väittäen, että LifeLogista voisi tulla ultimaattinen työkalu mahdollisten valtion vihollisten profilointiin. 

 

Jotakin kumman tuttua tuossa LifeLogissa on ... Tämä julkistus LifeLog- projektin lopettamisesta muuten tuli ulos 4. päivänä helmikuuta 2004.

 

No nyt muistan! Seitsemäntoista vuotta sitten käynnistyi sen niminen sosiaalinen yhteisö netissä kuin Facebook. Ja ihan tarkalleen sen perustamispäivä oli 4. päivänä helmikuuta 2004. 

 

... yhden kuolema on toisen elämä ...

 

”Sillä ei tuonela sinua kiitä, ei kuolema sinua ylistä; eivät hautaan vaipuneet pane sinun totuuteesi toivoansa.” (Jesaja 38:18)

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu